tiistai 16. kesäkuuta 2009

Tunnaria, hyppyä, jälkeä

Jaden kanssa tokoiltiin viime viikolla useampaan otteeseen kahdestaan. Tunnaria harjoiteltiin aluksi ihan leikin varjolla kävyillä ja joka kerta tarkkanenäinen otus löysi omansa, joten siirryin tunnarikapuloihin ja liikkeen oikeaan treenaamiseen. Tunnari on Jadesta hauska ja helppo liike. Se rakastaa kaikkia noutoliikkeitä muutenkin ja tässä vielä saa käyttää nenääkin...! Oikea kapula löytyi joka kerta nopean nuuskuttelun jälkeen ja kiikutettiin minulle. Tunnarikapuloille lähetän Jaden noin kahden kolmen metrin päästä.

Hyppy on hyvällä mallilla. Nyt kun oma hyppyeste, tulee sitäkin harjoiteltua enemmän ja liikkeeseen on tullut varmuutta. Hyppynoutoja alamme treenailla samalla esteellä lähiaikoina.

Ruudussa oli vaikeuksia, kun alusta oli erilainen. Jade pari kertaa toi alustaa minulle. Hyviäkin suorituksia uudella, erikoisella alustalle saatiin, mutta nyt pitää hankkia ne ruutumerkit jostakin - Jade näkyy yhdistävän koko liikkeen vahvasti siihen meidän omaan ruutualustaan.

Treenailimme myös jääviä, seuraamista ja paikallaoloa, pääpaino treeneissä oli kuitenkin yllämainituissa liikkeissä. Seuraavaksi keskitytään vahvistamaan paikalla seisomista (niin hyppyä kuin liikkeestä seisomistakin ajatellen) ja aletaan tosiaan katsella hyppynoutoja tarkemmin.


Jälki ajettiin keskiviikkona. Kävin tekemässä n. 500 metrin, melko haastavalta tuntuvan jäljen, jossa oli kaksi tienylitystä ja pitkä pätkä jälkeä kulki myös suoraan tien vierustaa. Jälki vanheni tunnin ajan. Maastona kostea sammalikko.

Jade lähti hyvin janaa pitkin, mutta otti takajäljen. Erittäin harvoin on takajäljelle lähtenyt, ehkä kerran aikaisemmin. Menimme takajäljen ja palasimme lähetyskohtaan ja uutta yritystä. Nyt oikaisi janalta jäljen suuntaan ehkä viitisen metriä ennen janamerkkiä, mutta lähti etenemään hyvin tasaisesti, rauhallisesti ja päättäväisesti. Itse annoin liinaa ja tulin perässä mahdollisimman näkymättömänä ja annoin koiran tehdä töitä.

Jännä olikin miten rauhallisesti Jade ajoi jälkeä. Tien ylitykset sujuivat hienosti ja eka keppi nousi hyvin. Keppien palautuksista on tullut tosi hyviä, rauhallisia ja Jade malttaa pysähtyä palkattavaksi, eikä rynni vaan jatkamaan jäljestämistä kuin vielä viime kesänä. Lähtee sitten itse jatkamaan, kun olen palkannut.

Eka kulma oli hankala. Se tuli kuivan aron jälkeen, jonne yksi 2. keppi jäi ja kulma oli hyvin lähellä tietä, jonka toisella puolella jälki jatkui. Ensin näytti siltä, että Jade ajaa kulman tarkasti, mutta ihan kulmassa se jatkoikin hetken empimisen jälkeen suoraan. Jälki oli hukassa hetken, mutta ilmavainulla lähti suunnistamaan sitten kohti tietä ja ylitti sen suoraan jäljen kohdalta. Kolmoskeppi tulikin n. 50m tien ylityksen jälkeen.

Kolmoskepin jälkeen jälki lähti kaartelemaan mäkeä alas ja melkoista siksakkia olikin tullut tehtyä jälkeä talloessa. Jade kuitenkin jäljesti loppuun asti hienosti ja löysi neloskepinkin, vaikka olin itse varma, että oli ajanut kepin ohi.

Esineruutua en tehnyt tällä kertaa. Ensi kerralla tehdäänkin sitten pelkkää ruututreeniä Jadelle ja pääsee Nerakin kokeilemaan esineruutua ensimmäistä kertaa. Pitää nyt miettiä miten alkaa opettaa ruutua pennulle. Vinkit otetaan vastaan kiitollisena :) Luultavasti aloitamme makkararuudulla.

Jälki meni muuten todella hyvin, mutta nyt pitää kiinnittää huomio janalähtöihin (helpottaa ja vahvistaa niitä), sekä kulmatyöskentelyyn pitää saada varmuutta.

3 kommenttia:

 1. Kiva, että Jattunenkin on päässyt nenuttelemaan! Nuo kulman jälkeiset kepit tahtoo olla vaikeita... Kiinnititkö huomiota siihen, vaikuttiko tuulen suunnan muuttuminen Jattusen jäljestykseen kulman jälkeen? Jii on voinut ajautua kauas jäljeltä tuulen takia. Jospa pääsisimme taas pikapuoliin yhdessäkin jäljestämään. Kiimingin jäljestysreissut ovat alkaneet heti työpäiväni jälkeen, joten emme ole ehtineet napata teitä kyytiin. :( Sovitaanpa jossain vaiheessa jälkitreenilöitä sellaiseen aikaan ja paikkaan, että tekin pääsette messiin! Tai sitten tuutte jälkileirille Puttaalle? :) Hyvää treenifiilistä teille!

  VastaaPoista
 2. Jälkileiri kuulostaa mukavalta...! Onko sinne alaikärajaa ja riiviökieltoa...? :D

  En osaa sanoa mikä tuossa kulmassa meni pieleen. Varmaan se keppi siinä kulman tuntumassa sekoitti sitten ja tien läheisyys.

  VastaaPoista
 3. Jos riiviökielto olisi voimassa, niin meillä taitaisi olla koiraton jälkileiri. ;-X Joo, varmasti tiekin (tieltä tulevat hajut) sekoitti ja kulman jälkeinen keppi. Siihen kannattaa myös kiinnittää huomiota, ettei mene itse seisomaan keskelle kulmaa. t. ohjaaja, joka yrittää sinnikkäästi sotkea koiransa kulmatyöskentelyä tuolla metodilla ;-)

  VastaaPoista