maanantai 10. syyskuuta 2012

Hyvä Kuva

Valokuvauskurssin ensimmäinen kotitehtävä oli ottaa omasta mielestä hyvä kuva. Vanhoja kuvia ei kelpuuteta. Aikaa kaksi viikkoa.

Erittäin yksinkertaiselta kuulostava tehtävä onkin yllättävän vaikea. Millainen on hyvä valokuva? Minusta hyvässä valokuvassa on kaikki kohdallaan valotuksesta, rajauksesta, tilanteesta ja tunnelmasta lähtien - mutta jotta kuva olisi jotenkin erityisen Hyvä, siinä tulisi olla myös jokin juju. Jokin erityinen yksityiskohta tai ajatus, mikä tekee kuvasta onnistuneen.

Hyvää Kuvaa on vaikea ottaa tarkoituksella. Suurin osa omista hyvistä kuvistani ovat olleet onnekkaita otoksia. Toki koiria kuvatessa sarjakuvauksen ansiosta satojen kuvien joukossa on yleensä muutama hauska tilannekuva. Joskus kuvaa miettiessä/valmistellessa se ajatuskin on jo valmiina. Näkee jossain täydelliset lavasteet kuvan tapahtumalle. Eri asia on sitten se saako valokuvasta sellaisen, kun on sen pään sisällä visioinut.

Inspiraation metsästäminen on ihan oma lukunsa. Syksyllä kuvaamaan inspiroi kauniit ruskan värit, kesällä valo ja vesi, kevättalvella aurinko. Mutta inspiraatiota on hankala pakottaa tai kiirehtiä.

Haluaisin kuvata hevosia tai joutsenia. Harmi vain, että niitä ei saa malliksi noin niinku haluamalla :-P Koiria tietysti myös, mutta välillä muidenkin koiria kuin vain omiani ja mielellään ympäristössäkin saisi tapahtua vaihtelua. Sitä Täydellistä Tilannekuvaa edelleen odottelen kohdalle osuvaksi, joten koirienkin kuvaamisessa on vielä paljon haastetta.

Hyvään Kuvaan tarvitsee myös kuvankäsittelyä. Joskus en muuta kuvasta mitään muuta kuin sen koon, mutta useimmiten muokkaan myös valotusta ja rajausta. Netistä löytyvä ilmaisohjelma Gimp on ihan kelpo ohjelma tätä varten, mutta ei ole mielestäni Photoshoppia voittanutta. Pitäisi siis hommata uusi kuvankäsittelyohjelma ja sitä myötä uusi tietokonekin .-D Mutta pitänee toistaiseksi yrittää pärjätä tällä kalustolla mitä on käytettävissä. Koska olisihan uusi objektiivikin kiva ja vaikka uusi kamerakin, jos oikein aletaan tahtomaan kaikkea.

Tähän pohdiskeluun olisi ollut hauska lisätä se Hyvä Kuva lopuksi, mutta en ole saanut otettua sitä vielä, joten tyytyminen on näihin yritelmiin ;-) Hyvän Kuvan metsästys jatkuu tänään.






2 kommenttia:

  1. Voi, viimeinen olisi voinut minun mielestäni olla se Hyvä Kuva, jos tuo aitalanka ei katkaisisi varsan turpaa. :( Miksi kuviin niin usein osuu jokin tuollainen pieni turhake, joka "pilaa" otoksen... Hienoja kuvia ovat kaikki joka tapauksessa, mutta hieno ja Hyvä ovat ihan eri asiat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeisessä kuvassa olisi minustakin ollut potentiaalia, mutta harmittavasti kaikki hevoskuvat jouduin ottamaan vastavaloon, joten valotus niissä ei ole kovinkaan hyvä. Varsa oli niin suloinen, että sen kuva oli pakko silti ottaa mukaan :)

      Poista