torstai 10. marraskuuta 2011

TOP 10 = Makuja on monenlaisia

Muutamasta blogista löytyi tällainen "haaste", johon haastan kaikki muutkin tutut bloggailijat osallistumaan. Eli oma TOP 10-lista koiraroduista. Omaa rotua ei saisi listalle laittaa, mutta mikä TOP 10 se ilman belgiä olisi...? Eli teen tämän(kin) haasteen vähän omalla tavallani ;) Belgitkin jaottelin vielä muunnosten mukaan, hyi minua...1. Belgianpaimenkoira groenendael

Perustelut: Koska belgi on paras. Sopivan kokoinen, kaunis ja elegantti, toimiva  ja liioittelematon paimenkoiran rakenne, into tehdä hommia yhdessä ohjaajan kanssa, tietynlainen kiihkeys ja älykkyys, vauhti jne.

Belgejähän on laidasta laitaan, mutta hyvää belgiä parempaa koiraa ei olekaan. Toivoisin tulevaisuudessa näkeväni enemmän rodunomaisia belggareita, jotka näyttävät belgeiltä ja joiden kanssa voi harrastaa haluamaansa lajia. Kasvattajien soisi keskittyvän ulkonän lisäksi terveyteen ja luonteeseen.

Omat belgini ovat keskenäänkin hyvin erilaisia, molemmilla hyvät ja vähän huonommat puolensa, mutta en ole kyllä rotuvalintaa katunut. Sanotaanko niin, että kaikki muut koirat tuntuvat belgiin verrattuna hiukan tylsiltä... :D2. Belgianpaimenkoira tervueren

Melkein yhtä sievä kuin groenendael ;) Unelmatervuni olisi oikein punainen, oikein mustalla maskilla. Mukava säpäkkä luonnekin olisi plussaa...!Kuvassa muutaman kuukauden ikäinen Jabu-tervueren.


3. Bordercollie 

Tämä on se rotu, joka voisi kiinnostaa minua belgin lisäksi ihan oikeasti. Jos belgejä löytyy laidasta laitaan, niin bortsuissa hajontaa vasta onkin. Voisi olla haasteellista löytää juuri minun makuun sopiva bc. Vaikka sellaisiakin tietysti on...

Minusta BC on parhaimmillaan erinomainen harrastuskaveri tokoon ja agilityyn. Ulkonäkökin on miellyttävä.4. Belgianpaimenkoira malinois

Malikassa epäilyttää lyhyen turkin vaikeus... Mielestäni pitkätukat ovat helppohoitoisempia! :D

Jotenkin malikat vaikuttavat onnettomuusalttiimmiltakin kuin grotskut ja tervut. Mutta jos kiva näy-linjainen nappiyhdistelmästä osuisi kohdalle, niin ainakin voisin harkita :)
5. Kelpie

En oikein tiedä kelpiestä mitään, mutta olen tavannut muutaman mukavalta vaikuttavan yksilön. Luulisin, että tästäkin rodusta löytyisi tarpeeksi potkua ja miellyttämisenhalua. 

Ulkonäöltään hieman karu peruskoira, mutta rakenteeltaan toimiva. Liian pieni PK-puolelle...? 

Paimenkoirat ylipäätänsä ovat lähellä minun sydäntäni. 

6. Sheltti

Sheltti on sitten se "jonain päivänä"-rotu.

Haluaisin oikein sievän merle-nartun, jonka kanssa voisi harrastaa agia ja näyttelyitä. Sitten joskus.7. Australianpaimenkoira 

Tämä on ehkä enemmän sellainen "teoriassa vaihtoehto"-koira. Olen tavannut monta aussia, mutta en kovin montaa, joiden luonne olisi itseäni miellyttänyt. Tässäkin rodussa (kuten bc:ssä) näkyy kyllä rodun äkillinen suosio: kasvattajia ja koiria löytyy laidasta laitaan. Mutta jos joskus sattuisi kohdalle erittäin mielenkiintoinen yhdistelmä, josta löytyisi pentu käyttöön ja näyttöön, niin voisin ehkä harkitakin.8. Samojedi

 Sammarit ovat tosi kauniita ja jos asuisin maalla (olisi paremmat mahdollisuudet harrastaa vaikka valjakkovetoa tms.), niin voisin hyvinkin ottaa sammarin lauman jatkoksi. Näyttely- ja vetoharrastukseen sopivan yksilön.

Tokossa en ole kovin moneen sammariin törmännyt, eikä tämä taida agissakaan olla kovin yleinen rotu... Vaikkakin poikkeuksiakin löytyy, kuten kuvakin todistaa :)
9. Valkoinen paimenkoira

Jos olisi tarvetta isokokoiselle seurakoiralle, ja sattuisi löytämään hyväluonteisen yksilön... Ulkonäöltään todella kaunis. Harmi vain, ettei yksikään valkkari ole sattunut kameran eteen :/ Joten ei kuvaa tällä kertaa.

10. Hollanninpaimenkoira

En oikeastaan tunne yhtään holskua, eikä niitä ole sattunut samoihin harrastuspiireihinkään. En varmaan kuunaan päivänä tule holskua ottamaan, mutta onhan siihen pieni teoreettinen mahdollisuus... Onhan se sentään paimenkoira ja muistuttaa etäisesti (ulkonäöltä) belgiä.


4 kommenttia:

 1. Sama maku noitten pitkäkarvaisten rotujen suhteen ; ), lyhytkarvaa en osaisi edes harkita. Aussi on rotu, jota en aikasemmin harkinnut, mutta siskolla on nyt aivan ihastuttava yksilö, jonka voisin varastaa ; )

  VastaaPoista
 2. Olenkin käynyt kurkkaamassa siskosi blogista aussipennun kuvia - se on todella suloinen...! :) Juuri sen värinen aussi on kyllä näyttävä.

  Pitkätukat rocks! En mää vaan osaa kuvitella lyhytkarvaista koiraa itselleni, mutta mistäs sitä koskaan tietää. Belgi se on seuraava koira mulla, mutta muunnos jää nähtäväksi :))

  VastaaPoista
 3. Tää haaste täytyy kyllä tehdä, tää vaikutti aika kivalta! :D Vaikka en kyllä tiedä eroaako mun lista paljonkaan sun listasta... :DD Meillä tuntuu olevan aika samanlainen maku ;)

  Mun kaveri harrastaa parin kelpparin kanssa suojelua ja jälkeä, eli ei oo kelppari liian pieni pk-puolelle. :) Ne on itseasiassa aika samankokoisia kuin bordsut, bordsut saattaa olla pienempiäkin (tai sirompia).

  VastaaPoista
 4. Joten kelpie vaan näyttää niin pieneltä, ehkä se onkin vain kompakti :D Mutta sekin on lyhytkarvainen, joten ei ehkä tähän talouteen lähiaikoina sellaista...

  Pitää käydä jossain vaiheessa kurkkimassa teidän blogia, että onko haasteeseen vastattu ;)

  VastaaPoista