sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Maitohampaita, mattoja ja metsätreeniä

Otsikossa viikonloppumme kiteytettynä. Olimme Yli-Iissä ja Nera on nyt virallisesti sisäsiisti sielläpäin maata: kotona papereille lirutellaan vielä sujuvasti, mutta mökillä Nera tahtoo ulos asioilleen, yölläkin :) Mattojakaan ei tarvinnut enää rullata nurkkaan turvaan, mukavaa...! Milloinhan meillä kotonakin saisi matot lattialle...? Sitä ennen ne kyllä pitäisi pestäkin...!

Nerpulla on hampaidenvaihto kovassa vauhdissa. Hienot rautahampaat ovat tuloillaan ja suurimmaksi osaksi tulleetkin jo. Kulmahampaista irtosi kolmas revitellessämme lelulla ja nyt enää yksi maitokulmuri nököttää paikoillaan. Vielä ainakaan ei hampaiden vaihtuminen ole näkynyt ei-toivottuna pureskeluna, mutta meillä onkin melkein aina luita sun muita tarjolla.

Viikonlopun metsätreeni-osiossa tehtiin kaikille kolmelle koiralle jälkiä ja esineruutu. Perjantaina Jadelle janalähtö-treeniä, Neralle kaksi makkarajälkeä, Dinalle kaksi jälkeä ja esineruutu-kaistale poljettiin kaikille innokkaille.

Jaden treeni oli ok. Jälki löytyi ja vauhtia oli vähän turhankin paljon (taas). Janalla se pyöriskeli hetken ottaessaan ilmavainua, mutta sai nopeasti hajun ja eteni suoraan jäljelle.

Esineruudussa Jade sitten rokkasi! :) Eka lähetys oli se tavallinen ruudun tarkistus, mutta sen sijaan, että olisin antanut Jade jäädä palloilemaan ruutuun (kuten joskus ennen, odottaen että se itse tajuaa mitä pitää tehdä), käskin sen takaisin sivulle ja uusi lähetys. Suora nopea pisto ja erinomainen luovutus! Ja perään kolme samanlaista pistoa! Olin ihan hämmästynyt miten hyvin alkukesän ruututreeni oli jäänyt pikkubelgin mieleen niin hyvin...! Jade OSAA! Ja se teki työtä erinomaisella asenteella, nopeasti ja tarkasti. Palkaksi esineen (hanska) revittelyä ja kananugetti ;)

Nerppana ajoi omat n. 8m jälkensä melko tarkasti ja rauhallisesti imuroiden herkut suuhunsa. Se pysyi hyvin jäljellä, ja kuono pysyi maassa. Meno oli päättäväistä ja idea hahmottui heti: "tänään syödäänkin metsässä...!"

Lupaavalta nuuskuttelijalta Nera minusta vaikuttaa. Se hakee metsälenkeilläkin kulkemiamme reittejä ja etenee musta nappinenä maata pitkin hurjaa vauhtia. Makkarajälkiä tallotaan nyt lisää ja sitten katsotaan ehditäänkö tälle syksylle aloitella keppitreeniä.

Esineruutuun otin Neralle kolme lähetystä. Heitin hanskan ruutuun niin, että Nera istui sivulla katsomassa. Hae-käskyllä (sama kuin Jadella) Nerppu pinkaisi tassut sutien ruutuun ja kantoi hanskan ylpeänä minulle. Heitin hanskan joka kerta pikkuisen kauemmas, että pentu joutui vähän etsimäänkin jo minne päin se hanska lensi, mutta hienosti sujui ekat ruututreenit!

Dinan jäljistä ei tarvinne muuta mainita kuin, että se etenee kuin luotijuna jäljellä kuono maassa, erehtymättä kertaakaan. Dinalle para palkka on päästä ajamaan jälkiä, ja muuten niin rauhallinen lössykkämme syttyy välittömästi jälkivaljaat näkiessään.

Ruututreeniä Dina ei hoksaa, koska etenee ruudussakin jälkiä pitkin. Esineet ei merkkaa sille yhtään mitään, ainoastaan ne tuoksut siellä maassa :)

Lauantaina uudelleen jälkimetsään. Jadelle n. 300 m jälki kolmella kepillä yhdellä kulmalla, yhdellä tein ylityksellä. Vanheni n. 20-30 minuuttia. Neralle kaksi makkarajälkeä. Dinalle kaksi seikkailujälkeä :P

Neralla oli kiire jäljestämään, sillä nyt se tiesi jo etukäteen mitä luvassa oli. Vauhtia jäljelläkin oli enemmän kuin edellisillä, pituutta suurinpiirtein saman verran. Hyvin sujuivat taas nuuskuttelut Neran osalta.

Jade eteni janalla hyvin ja löysi jäljen hyvin, mutta sitten kadotti sen n. 30 m ajamisen jälkeen ja yritti kovasti käyttää ilmavainua. En olekaan sillä pitkään aikaan ajanut näin tuoreita jälkiä, yleensä ne vanhentuvat vähintään sen tunnin ajan. Tuon hetkellisen pyörimisen jälkeen Jade löysi takaisin jäljelle ilmavainulla ja lähti ajamaan jälkeä hyvin tarkasti ja hyvällä vauhdilla. Eka keppi jäi kuitenkin tuon jäljen hukkaamisen takia metsään. Ennen kulmaa löytyi toka keppi ja luovutus oli todella hyvä, palkkasin ja jatkoimme rauhallisesti kulmaan, jonka Jade ajoi hyvin. Kolmas keppi löytyi juuri ennen tien ylitystä risukasan keskeltä. Tien ylitys suoraan jälkeä pitkin ja jälki loppuikin n. 20 m tien ylittämisestä.

Itselläni jäi sellainen fiilis, että alkujälki sujui jotenkin koheltaen, muuta loppua kohti Jade skarppasi ja eteni hyvin jäljellä. Edelleen pitää treenata janalähtöjä ja kiinnittää huomiota tuohon jäljen alkuosaan, ettei liiallinen innostus kostaudu ja pysytään jäljellä, eli pitää roikkua liinassa vähän tiukemmin kiinni ;)

Esineruututreeni oli taas loistava. Jade ei edes tehnyt tavallista rundiaan ruudussa ekalla pistolla, vaan haki välitömästi esineen ja nopea palautus. Neran ruututreeni samaan malliin kuin ekakin ja hienosti pikkuneiti tuo esineet. Palkaksi Nerallekin ensin leikkiä ja sitten lihapullaa.

Erittäin mukava viikonloppu kaikinpuolin :)

4 kommenttia:

 1. Siinähän on melkein kaksostytöt poseeraamassa vierekkäin. :) Nera näyttää ihan Jaden kokoiselta ja turkkikin taitaa olla jo suurelta osin aikuiskarvaa.

  VastaaPoista
 2. Turkin vaihto on vielä kesken - vain selkä ja häntä ovat saaneet kiiltävän aikuiskarvan vasta... :)

  Kyllä Nera kuroo tuota kokoeroa kiinni huimaa vauhtia. Jadella on vielä n. 10cm ja 6kg etumatka ;)

  VastaaPoista
 3. Onpa mahtavaa, että Jattusella on alkanut esineruutukin pelittää! Hyvä Jii! ja hurraahuutoja tietysti myös Nerppikselle ja Dinalle tasapuolisuuden vuoksi. ;-)

  Toivottavasti päästäis vielä tälle syksylle yhdessä jäljelle - mielellään ennen lumien tuloa. xD

  VastaaPoista
 4. Määkin tuuletan edelleen Jatsineidon esineruutuilun takia...! *tanssii-hyppii-kiljuu-taputtaa*

  VastaaPoista